Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΑ ΠΟΥ ΕΒΡΙΖΕ ΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Υ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ,ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ!!!

Με τη συνδρομή της αστυνομίας απομακρύνθηκε από τη Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής γυναίκα, που έβρισε προϊσταμένη και υπαλλήλους, όταν πήγε να εισπράξει επιστροφή φόρου





Δεν θα σωπαίνουμε στους προπηλακισμούς, λένε οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υπουργείου Οικονομικών στη Ροδόπη, που το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται αποδέκτες έντονων παραπόνων, ακόμα και επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, από αγανακτισμένους πολίτες. «Άσχετοι», «άχρηστοι» ή «τεμπέληδες» είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς, που ακούγονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα στους διαδρόμους της εφορίας στην Κομοτηνή ή συνοδεύουν μέλη συνεργείων ελέγχου όταν εισέρχονται σε επιχειρήσεις για να κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Και πλέον οι χαρακτηρισμοί αυτοί δεν λέγονται ψιθυριστά, αλλά εκφέρονται με στόχο να πλήξουν την προσωπικότητα του εργαζομένου. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν, όχι φυσικά επιστρέφοντας τις ύβρεις, αλλά κάνοντας χρήση ακόμα και ένδικων μέσων προκειμένου να προστατευτούν. 

Στο στόχαστρο εργαζόμενοι σε εφορία και ΣΔΟΕ

Τα περιστατικά επιθέσεων αφορούν κατά κύριο λόγο εργαζόμενους στην εφορία της Κομοτηνής και ελεγκτές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, όπως ανέφερε σχετικά στο «Χ» η Μαρία Μιτανούδη πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Ροδόπης εκπροσωπώντας 78 μέλη εργαζόμενους στην Κτηματική Υπηρεσία, τη Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής, τη Δ.Ο.Υ. Σαπών, το ΣΔΟΕ και την Επιθεώρηση. Η ίδια περιέγραψε χαρακτηριστικά συμβάντα που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο, όπως αυτό που όλοι θυμούνται στη λαϊκή αγορά της Ξάνθης, όπου συνεργείο του ΣΔΟΕ δέχτηκε σωματική επίθεση, με αποτέλεσμα ένας εργαζόμενος να καταλήξει στο νοσοκομείο. Επίσης πρόσφατα στην εφορία της Κομοτηνής σημειώθηκε φραστική επίθεση εναντίον εργαζομένου, επεισόδιο το οποίο κατέγραψε ο «Χ», ενώ μόλις πριν από μια εβδομάδα «είχαμε πάλι ένα άλλο περιστατικό με κάποια κυρία, η οποία ήθελε να πάρει την επιστροφή της. Δεν είχε εισπράξει την επιστροφή της από την τράπεζα μέχρι τέλος του χρόνου, δηλαδή 31.12.2011. Όταν δε γίνει αυτό οι τράπεζες ενημερώνουν το υπουργείο για τα χρήματα που δεν έχουν εισπραχθεί και ακολουθείται μια διαδικασία. Συγκεκριμένα ενημερώνεται το υπουργείο, το υπουργείο ενημερώνει εμάς ότι δεν εισπράχθηκαν αυτά τα χρήματα και ότι μπορείτε εσείς να τα δώσετε. Αυτό όμως απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα. 

Κάποια επεισόδια χρίζουν ψυχιατρικής αντιμετώπισης, δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Χ» η Μαρία Μιτανούδη πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων Δ.Ο.Υ. Ροδόπης

Αυτό τις προηγούμενες χρονιές γινόταν από Φεβρουάριο, φέτος έγινε μέσα στον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα στις 16 Ιανουαρίου ήρθε η εντολή. Η συγκεκριμένη κυρία όμως ήρθε στην υπηρεσία και δημιούργησε σκηνή εξαπολύοντας προσβολές στην προϊσταμένη, και σε εργαζόμενους στο τμήμα εσόδων. Εμείς εκδώσαμε τη λίστα με τα άτομα που θα εισπράξουν στις 17 Ιανουαρίου πήραμε την κυρία τηλέφωνο και στις 18 Ιανουαρίου όταν ήρθε για να πληρωθεί και συνέχισε πάλι το επεισόδιο. Μας έλεγε «με ταλαιπωρείτε ένα μήνα και άλλα», με αποτέλεσμα να καλέσουμε την αστυνομία γιατί ήταν ερειστική, πρόσβαλλε την προϊσταμένη με χαρακτηρισμούς όπως «είσαι άσχετη», «είσαι άχρηστη», όπως και πολλούς συναδέλφους. Μπορεί να προχωρήσουμε σε μήνυση. Θα περιμέναμε από την κυρία να δείξει κάποια μεταμέλεια, να ζητήσει κάποια συγνώμη, γιατί η συμπεριφορά της ήταν απαράδεκτη». 

Επεισόδια με πολίτες που χρήζουν …ψυχιατρική αντιμετώπιση 
Οι εργαζόμενοι κατανοούν μέχρι ένα βαθμό την αγανάκτηση των πολιτών, λόγω των άδικων οικονομικών μέτρων. Όμως και οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν, όπως επισημαίνει η πρόεδρος των εργαζομένων, ότι, «εμείς δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα, εκτελούμε τις εντολές και τον Νόμο. Κάποιοι φορολογούμενοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, ότι εμείς είμαστε εκτελεστικά όργανα και δεν αποφασίζουμε για κάτι και διαμαρτύρονται. Κάποια επεισόδια χρίζουν ίσως και ψυχιατρικής αντιμετώπισης. Έχουμε καλέσει κάποιες φορές την αστυνομία, έχουν γίνει και μηνύσεις. Πάντως έχουμε αποφασίσει να μην δεχόμαστε επιθέσεις και να σιωπούμε όπως στο παρελθόν. Προσπαθούμε βέβαια να κατευνάσουμε τα πνεύματα και αυτό θα το κάνουμε σε κάθε περίπτωση, να αντιμετωπίσουμε την επίθεση με πειθώ ή με ευγενικό τρόπο». 

Εργαζόμενοι στο όριο 

Ανάλογα περιστατικά συνέβαιναν αλλά όχι σε τέτοια έκταση, «όσο πάει γίνονται χειρότερα τα πράγματα», θα πει χαρακτηριστικά η κ. Μιτανούδη. Και η κατάσταση φυσικά επιδεινώνεται όσο αυξάνονται οι αρμοδιότητες στις οικονομικές υπηρεσίες και μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων. «Έχουμε νέα μέτρα, το χαράτσι της ΔΕΗ, όλα τελικά καταλήγουν σε εμάς. Την ίδια στιγμή το προσωπικό έχει μειωθεί στο μισό. Ήμασταν 70 υπάλληλοι στη Δ.Ο.Υ. και τώρα έχουμε μείνει 40. Όπως καταλαβαίνετε είμαστε υπάλληλοι που πάμε σε 2-3 θέσεις ταυτόχρονα. Από τη νέα χρονιά μεταφέρθηκε σε εμάς ο έλεγχος και το δικαστικό τμήμα της Δ.Ο.Υ. Σαπών, χωρίς όμως να μετακινηθεί και το αντίστοιχο προσωπικό. Μάλιστα όπως μας ενημέρωσε η προϊσταμένη, υπάρχει φόρτος εργασίας που δεν μπορεί να καλυφθεί με το υπάρχον προσωπικό», τονίζει η κ. Μιτανούδη. 
Στο πρόσφατα περιστατικά καταγράφεται και η επίθεση που δέχτηκε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ σε ταβέρνα στην Κομοτηνή και μάλιστα από επώνυμο στέλεχος πολιτικού κόμματος.  Στην περίπτωση αυτή, όπως έκανε γνωστό η κ. Μιτανούδη, προχώρησαν σε μήνυση υπηρεσιακά και όχι μέσω του συλλόγου.

Δήμητρα Συμεωνίδου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου